Duivels dilemma in IJlst

Sinds 30 november is IJlst overgenomen door plaaggeesten van alle tijden. Deze plaaggeesten doken zomaar op achter de ramen van verschillende huizen aan de Ee- en Galamagracht. Naar alle waarschijnlijkheid laten ze van zich horen om aandacht te vragen voor de voorstelling De Frijtinker, die in de eerste week van januari in de Elfstedenstad te zien is.

Muziektheater op locatie
Op de eerste dag van het culturele jaar 2018 laten 80 acteurs, zangers, dansers en muzikanten, onder leiding van Ypy Zysling (o.a. van de productie Elk Sines), zien waar een kleine stad als IJlst groot in kan zijn: muziektheater op locatie.

Het verhaal

Aan de toog van de stadsherberg raakt vluchteling Tesfalem in de ban van Gearte, de herbergierster. In haar herkent hij de vrijheid en de eigenheid die hem in zijn eigen land ontnomen werden. Gearte neemt Tesfalem en het publiek mee langs de kerken van IJlst. Terwijl ze vertelt, komt de geschiedenis van de stad tot leven. In een setting van theater, dans en muziek ontmoeten ze een doopsgezinde martelares, een charismatische predikant en een diepgelovige fabrikant; stuk voor stuk mensen die staan voor hun principes: vrijdenkers. 

Ondertussen ontregelen plaaggeesten de voorstelling en komt het tot hilarische spraakverwarringen. Met Sint-Mauritius, de schutspatroon van IJlst, voelt Tesfalem een diepe verwantschap. Hij vereenzelvigt zich met de zwarte heilige, maar wil niet net als hij sterven voor zijn overtuigingen. Bestaat de vrijheid die hij zoekt alleen aan de goddeloze toog van de herberg? Daar waar iedereen zichzelf kan zijn. Vrij.

Onderdeel van Under de Toer
De voorstelling is te zien van 1 t/m 6 januari 2018 en is onderdeel van Under de Toer. Under de Toer is een LF2018 project waarbij 32 manifestaties tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 in één van de meer dan 750 kerken in Fryslân plaatsvinden.

Kaartverkoop en informatie
Meer informatie staat op www.muziektheaterijlst.nl/kaarten. Daarop zijn ook de tickets verkrijgbaar en staat meer informatie over de sponsoren. Vragen over dit bericht kunt u stellen via info@muziektheaterijlst.nl.

2018-03-21T17:28:37+00:00