Loading...
De Frijtinker 2018-04-03T14:40:16+00:00

De Frijtinker

In gedachten een verhaal.

De monumentale kerkgebouwen rondom de stadsgrachten van IJlst staan al jaren keurig op een rij. Achter de muren fluisteren onzichtbare verhalen: verhalen over de veranderingen in de tijd van het overheersende katholieke geloof, over de harde en wrede 16e eeuw, over de gevolgen van de reformatie, maar vooral ook verhalen vol vreugde en verdriet, die zich achter de huisdeuren van de kleine gemeenschap van IJlst afspeelden.

Door pesterijen van plaaggeesten van alle tijden raakt een wandeltocht voor belangstellenden volledig ontregeld. Onzichtbare verhalen worden zichtbaar. Ontmoetingen met mannen en vrouwen met overtuigingskracht en ‘ik sta voor mijn principes’ is het gevolg. Is hun wezen schijn, zijn zij onaantastbaar? Of gaan ze in vrijheid?

De Frijtinker is muziektheater over strijd, verlies en overwinning. In vliegende vaart wordt de bezoeker meegenomen door de tijd…Waar Gregoriaanse zang zich mengt met het moderne Spoken Word, orgelmuziek vecht tegen snerpende gitaren, zang van ontelbaar veel stemmen overgaat in een kwetsbare solo tot de fanfare samengaat met opera.

De Frijtinker is een voorstelling voor
iedereen die vrij durft te denken.

1 januari 2018

Op de eerste dag van het culturele jaar 2018, zullen 80 acteurs, zangers, dansers, muzikanten onder leiding van Ypy Zysling, in een bijzondere voorstelling laten zien waar een kleine stad als IJlst groot in kan zijn: Muziektheater op locatie.

Het verhaal

De Frijtinker. Aan de toog van de stadsherberg raakt vluchteling Tesfalem in de ban van Gearte, de herbergierster. In haar herkent hij de vrijheid en de eigenheid die hem in zijn eigen land ontnomen werden. Gearte neemt Tesfalem en het publiek mee langs de kerken van IJlst. Terwijl ze vertelt, komt de geschiedenis van de stad tot leven. In een setting van theater, dans en muziek ontmoeten ze een doopsgezinde martelares, een charismatische predikant en een diepgelovige fabrikant; stuk voor stuk mensen die staan voor hun principes. Vrijdenkers. Ondertussen ontregelen plaaggeesten de voorstelling en komt het tot hilarische spraakverwarringen. Met Sint-Mauritius, de schutspatroon van IJlst, voelt Tesfalem een diepe verwantschap. Hij vereenzelvigt zich met de zwarte heilige, maar wil niet net als hij sterven voor zijn overtuigingen. Bestaat de vrijheid die hij zoekt alleen aan de goddeloze toog van de herberg? Daar waar iedereen zichzelf kan zijn. Vrij.

Concept, productie en regie: Ypy Zysling
Muziek: Sytse Broersma, Jan de Jong, Andries Kramer
Tekst: Flip van Doorn, 
Eppie Dam, Marrit Jellema,
Mauricio Plat, Folkert Sijbrandij