Voorproefje van plagende geesten en operazangers in IJlst

Op zaterdag 16 december kregen journalisten en andere geïnteresseerden een voorproefje van het muziektheaterstuk De Frijtinker in IJlst. In de Mauritiuskerk beleefden de gasten een paar scènes uit het stuk, waarbij plaaggeesten, operazangers en acteurs al de eerste kippenvelmomenten bezorgden.

De Frijtinker is de allereerste voorstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018 en gaat op 1 januari in première. Het stuk is onderdeel van het LF18-project Under de Toer (UdT) en trapt een serie af van tweeëndertig manifestaties in en rondom een aantal Friese kerken.

Jos Thie en Ypy Zysling
Naast het muzikale voorproefje gaf Jos Thie, bedenker van Under de Toer, tijdens de presentatie een toelichting op het concept van UdT. Regisseur Ypy Zysling vertelde over de Frijtinker en de gedachte achter de reeks theaterstukken in IJlst (2014-2018), waarbij verbinding met de mienskip centraal staat.

Reis door de tijd
De Frijtinker is muziektheater  op locatie over strijd, verlies en overwinning. In vliegende vaart wordt de bezoeker meegenomen door de tijd. Waar Gregoriaanse zang zich mengt met het moderne Spoken Word, orgelmuziek vecht tegen snerpende gitaren, zang van ontelbaar veel stemmen overgaat in een kwetsbare solo tot de fanfare samengaat met opera.

Fotografie:LF2018

2018-04-06T14:24:17+00:00